16 maart gaan de deuren open
Workshop
Ga jij groeien en je eigen stijl ontdekken?
Word pioneer. Geen volger.
Anderen gaat het voor de wind,
dat wil jij ook.
Hunker je
✓ uit die kudde te stappen en een eigen weg in te slaan?
✓ volop te experimenteren zonder druk van klanten?
✓ eigenheid uit te stralen zonder in te boeten aan kwaliteit?
✓ het brede scala aan beeldmogelijkheden ontdekken?
✓ lenzen kennis op te doen en genres te ontdekken?
✓ in vrijheid te fotograferen met professionele feedback?
✓ vol zekerheid de juiste lens op te schroeven naargelang de opdracht?
✓ beelden te leren lezen?
Herkenbare hersenspinsels?
De eerste drie jaren van mijn opleiding fotografie/beeldende kunsten, wist ik niet waar ik heen wilde. Wat vond ik mooi? Wat voelde als mij? Had ik eigenlijk wel een eigen stijl?
Ik zag klasgenoten prachtige beelden maken en probeerde ook. Onbewust kopieerde ik teveel. Het was niet eigen. Het miste zelfreflectie. Ik dacht teveel in hokjes en handelde naar verwachting. De resultaten schommelden.
Tot ik op een dag, halverwege derde jaar, wederom veel te laat begonnen, de opdracht aan mijn laars lapte. De opdracht lag me niet, ik had geen inspiratie. Ik had de weken voordien wat random beelden gemaakt en ging daar in volle selectie mee aan de slag. Wat ik af gaf voldeed niet aan het formaat, noch aan de het concept. Toch leverde ik in. Het was een live bespreking, de docent en een tafel aan publiek. Ik zette me schrap en was klaar voor de negatieve feedback.
De docent keek, bladerde, herbekeek en zei doodkalm: "GE-WEL-DIG! Het is de eerste keer dat ik jou zie. Dat ik mag ervaren wie jij bent en wat jouw stijl is. Het voelt als Elisa. Blij dat je het eindelijk kan tonen."
Op de terugweg vatte ik nog niet exact hoe doorslaggevend dit moment voor mijn toekomst zou zijn. Vanaf toen begon mijn vrijheid en tegelijk ook het succes van mijn beelden.
Ik durfde mezelf zijn.
Zei ik al,
geen moetjes.
Ik voel me volstrekt vrij in mijn fotograferen. Zonder geplogendheden durf je vrijer te denken. Durf je echt experimenteren. Zo kan ik aan de slag met wat ik zie, niet met wat ik denk te moeten zien.
Bye bye prestatiedruk
Techniek, wat is dat?
Weg met jaloezie
Weg middenmoot
Eigen werk maken met een deadline - een toonmoment en feedback in groep gaat je onwijs veel leren. Klanten zijn tof, maar te bepalend om in vrijheid te ontdekken. En als jij er staat zet je nadien alles naar jouw hand.
Grote technische kennis is niet altijd een voordeel, soms is het louter belemmerende bagage. Fotografie is aanvoelen en leren kijken. We elimineren onnodige zaken zodat jij kan focussen op je beelden en niet verzuipen in je parameters. Fotograferen vanuit je buikgevoel.
Als je je eigen draai vindt, is concurrentie geen ding meer.
You do you. Er is genoeg werk voor iedereen. Geen verspilde emoties die niets bijbrengen. Energie houden voor positieve zaken.
Hallo opbouw van zelfzekerheid.
Het is één en hetzelfde wat passeert. En daar wil jij bovenuit steken, niet langer in verdrinken. Niche zorgt voor klanten. Middelmaat niet. Jouw stijl primeert.
Referenties
— Katrien Joossen
@katrienjoossen — second shooter
Mee mogen lopen met Elisa is een feest! Niet alleen op vlak van leren maar het is ook gewoon een ongelooflijk fijne persoon. Je hebt nooit het gevoel dat je "maar" een second shooter bent, ze geeft je genoeg verantwoordelijkheid en kansen om je ding te doen, maar geeft daarnaast ook enorm veel tips en tricks over hoe je kan groeien en hoe zij het aanpakt. Elisa is iemand die zich niet al te veel aantrekt van regeltjes en dat is wat me zo aantrekt aan haar. Dat "rebelse" kantje maakt dat je niet terechtkomt bij een doorsnee fotograaf. Ze gunt je ook echt alle groei en dat gevoel is voor mij heel veel waard. Geen twijfel mogelijk: ik ben er de volgende keer met alle plezier weer bij!
— Joy Leonard
jl.studioo — assistente
Één week op trot met deze madam.
Begonnen in Zwitserland, afgesloten in Italië.
Eat, sleep, work, repeat. Want dat is wat wij deden.
Gelukkig was er nog tijd over voor mijn slechte grappen, onhandigheid en slecht gevoel voor oriëntatie.
Ook laten mijn hersenen mij soms op rare momenten in de steek. Ik heb heel veel geleerd op één week, en Elisa heeft heel veel geleerd over mij 😂.
Ik neem dit mee:
Het perfecte beeld bestaat niet. Het draait allemaal om momenten zien, en deze momenten te grijpen.
Ik mag leren van de beste. En de zotste.
Dankjewel.
— Lara Switten
@lara.by.lara — stagiaire
Of ze eens met me mee mocht omdat ze me de beste vond. Ik zag het zelf zo niet, maar ik had heel haar graag en zo geschiedde. Dat we heel anders waren was een zekerheid. Zo bezorgde ik haar een shock door een foto te maken van een kind met vieze neus voor ik de ouders inlichtte om alles schoon te maken. Ik wilde het moment niet verliezen en Lara snapte er niets van. Ze vond het gruwelijk. Ondanks haar picture perfect en mijn rauwe insteek was het heerlijk samen. Zij wist dat groei de essentie was.
Ze was mijn eerste stagiaire. Eéntje die ik nooit zal vergeten.
DE 6 FUNDAMENTEN
02
01
03
Community
Dieper kijken
Experimenteren
Socials zijn de norm geworden, vluchtig kijken en zo goed als nooit stilstaan. Maar wat mis je dan veel. Er valt zoveel te zeggen als we dieper kijken naar een beeld. In groep gaan we op zoek naar de dieperliggende lagen.
Vrij werk maken is het fijnste wat er is. Natuurlijk kan het verlammen, daarom beginnen we aan de hand van opdrachten. Hoe meer je doet, hoe vrijer je wordt en hoe groter de groei.
De job van fotograaf is een one (wo)man show. De groep is een community. Niets stuwender dan de kracht te voelen dat je samen bent. It's a team, geen solo ervaring. We are in this together.
05
04
De basis
Mindset
Feedback is key
Hoe jij jezelf ziet bepaalt mee wat je gaat maken. We zetten in op mindset, manifestatie en presentatie. Wat jij gelooft ga je waarmaken. Je focus veranderen gaat je werk veranderen. Helemaal in lijn met jezelf.
In een solo job is feedback een lastig gegeven. Terwijl er weinig krachtigers is dan dat. Feedback van klanten is fijn, maar dubbel, misschien hadden zij iets anders voor ogen, hun woorden zijn gekleurd. Feedback van anderen is objectiever. We spreken opbouwend en boostend! You got this!
Een basis bouw je op kennis. Zowel van je cameralenzen, de bestaande genres, als van de beknopte geschiedenis van fotografie. Zo weet jij voortaan met welke instellingen je het beeld gaat maken, welke lens de opdracht best dient en hoe de beeldmogelijkheden zich vertalen voor deze foto.
Jij gaat kiezen in plaats van te volgen.
WAT JUIST?
Online leerplatform
Een basis om op te bouwen. Een introductie inzake genres en beeldstijlen. Ik geef je mijn beste tips en vertel mijn anekdotes. You are not in this alone. Opdrachten om vrij te experimenteren én opdrachten voor technisch inzicht. Ervaring gaat je leren welke lens de opdracht best dient. Mindset, dat ook. Want energie bedervers zet je best aan de kant. Ze vreten onnodig. Met de juiste ingesteldheid is de groei al volop in ontplooiing. Een goed begin is het halve werk.
3 halve live dagen
1 introductie moment. We leren onze community kennen - uiten onze wensen of twijfels en bespreken de eerste opdrachten. Dit wordt onze veilige haven. Bang dat de anderen te “anders” gaan zijn? Think again! Dat is namelijk het allerleukste, want zo is de schare aan meningen een goede weerspiegeling van je dagelijks publiek.
1 museumbezoek. We gaan spitten in de ontzettend rijke collectie van het Fomu. We kijken naar wat niet mooi is, en bespreken wat ons raakt. Na afloop buitenkomen is een hoofd vol inspiratie en drang om met eigen camera instant aan de slag te gaan. Stelen met de ogen.
1 analyse moment. Op voorhand kiezen we een beeld dat we in groep bespreken. Wat doet het met ons? Waarom kozen we dit? Zien anderen meer? Is het gelaagd? Voorbij het snelle van de socials, even lekker diep erin.
3 hele live dagen
1 foto dag. Samen met camera op pad om een minder voor de hand liggend onderwerp te fotograferen. Lekker out of the comfort zone. Frankie doet ook mee. Nadien bekijken en bespreken we onze resultaten. Geen concurrentie. We nemen elkaars beste tips en advies mee op ons eigen leerpad.
2 jurydagen - krijg oprechte feedback van vakexperten
Al dat gemaakte werk heeft podium nodig. Dat gaan we hier en nu maken. De eerste keer houden we ons toonmoment en petit comité. De tweede keer nodig ik professionals uit. Niets akelig, maar versterkend. Zij zijn zoals jij en ik. Gewoon iets langer bezig. Wel die ervaring wil je er toch reuze graag bij? Ze geven hun point of view en hun beste advies. Laat de eventuele angst voor dat ene momentje je niet tegenhouden. Het is even springen en achteraf keihard genieten. Het is buiten de comfortzone dat je groeit! Same same but different gaat je nooit echt hoger tillen.
Community
Jouw community, maximum 12 personen. Samen doorlopen jullie een traject. Dat schept een band. Binnen deze grenzen kan je veilig experimenteren. Vooral met feedback. Het is je sleutel tot succes.
4 online feedback momenten
Per module houden we 2 online feedback momenten, 4 momenten in totaal. Hier bespreken we de reeds gemaakte beelden. Kijken of er een opening is om de beelden nog nét wat scherper te maken. We denken kort mee naar openstaande opdrachten.
Disclaimer: Frankie is niet verantwoordelijk voor eventuele feedback verslaving.
Unleash!
DIY
€ 2797,- // 12 plekken // 6 maanden
- We gaan experimenteren.
- We analyseren beelden in de diepte.
- We bespreken genres en mogelijkheden.
- We grasduinen in de rijkdom van voorgangers.
- We creëren een veilige plek om ons kwetsbaar op te stellen en ervaren de positieve aanvulling van anderen.
- We gaan aan de slag ons plekje te veroveren in de overvolle wereld van de fotografen. Met jouw specifieke uithangbord gaat je zichtbaarheid omhoog. Niche boven massa.
- We puren onze stijl uit of vertrekken van nul. Alles kan.
- We gaan samen aan de slag. Want hoewel we op één gezamenlijk event fotograferen, zullen de resultaten zeer uiteenlopend zijn. Verschil maakt het net ontzettend interessant.
- We geven en ontvangen feedback. Ik sta niet in voor verslavingseffecten ;-)
- En natuurlijk ook de toegang tot het online leerplatform. Zelfde als bij DIY.
€ 577,- // De online leeromgeving.
Krijg toegang tot het online leerplatform. Acht modules die jou verder op weg helpen.
1. Leer jezelf naar waarden schatten en verover je plek (mindset).
2. Wie ben jij? Wat is je verhaal? Je pad uitpuren.
3. Leer lenzen kennen en wat ze doen + opdrachten.
4. Leer je camera instellen naar jouw behoeften, afhankelijk van het doel.
5. Onderzoek verschillende genres. Lenzen beïnvloeden de sfeer.
6. Ontdek je eigen stijl (mindset + tips).
7. Begin te experimenteren - opdrachten.
8. Ga beelden analyseren.
Faq
Nee! Absoluut niet. Dat deed ik enkel om mijn punt te maken. Ik wou duidelijk zijn en dat doe je niet met halve beelden.
Het is mijn doel jullie op zoek te laten gaan naar jullie ding. Of dat nu esthetisch uitgepuurd is of net heel wakko jacko, all is fine.
Is het de bedoeling dat we dan allemaal van die rare lelijke beelden gaan maken zoals jij afgelopen weken toonde?
Ja absoluut. Voor de DIY is dat in 2 termijnen van €297. Voor de volledige cursus komt dat op 6 termijnen van €477.
Kunnen we in termijnen betalen?
Begrijpelijk. We hebben allemaal te weinig tijd. Maar dat is net de omgekeerde redenering. Want als jij nu tijd maakt voor jezelf bespaar je jezelf veel geploeter. Tijd is iets wat je altijd wel kan maken. Bovendien is een traject van zes maanden. Zover op voorhand valt er doorgaans wel wat te schuiven.
Ik heb geen vrije ruimte voor zo'n grote tijdsinvestering.
Waarom zo'n lang traject?
Heel bewust. De seizoenen trekken voorbij. Het licht verandert maar ook de sfeer. In de zomer is alles meer uitgelaten. De kleuren veranderen, want zo is fris groen aan bomen leuk, maar lang niet altijd evident in beeld. To green. En als laatste, groeien doe je niet op één dag. Reflectie heeft tijd nodig, zo bereik je veel meer. Soms moet je even durven lossen om terug te kijken met een frisse blik en plots is alles duidelijk.
En zo is de tijdsdruk veel minder groot. Op die manier krijg je de opdrachten er sowieso wel ergens tussen. Of beter nog, on the go!
Ik weet niet of ik wel zo'n uitgesproken stijl heb.
Ik verwacht niet dat je revolutionair tegen ieders schenen gaat stampen. Dat deed ik zelf n.a.v. de launch, maar dat doe ik heus niet altijd. Ik wil dat jij jouw ding zoekt en vindt, niet het mijne. En natuurlijk heeft ieder zijn touch.
Je wil niet weten hoe vaak ik op school werk van anderen zag en me afvroeg of ik ooit wel iets echt “Elisa” zou kunnen voortbrengen. Ik wist niet wat ik wilde en zij wisten dat wel. Ik voelde me de meest grijze muis. Alsof ik nooit in staat zou zijn een mening te hebben. En toen ik ze vond, is dat nooit meer een issue geweest. Nooit jaloezie gevoeld. Want ik deed ik. Niet jij of zij.
Waarom geen eenmalige dagen?
Wil je leren of wil je leren? Kleiner kan het niet. Geen groei zonder tijd. Dat traject is nodig. Eigenlijk zou het twee jaar moeten duren, this is very minimal.
Je hebt kijken en je hebt kijken kijken!
- Temptation Haroon -
Wat is de meerwaarde van het groepstraject?
Feedback. En dat is key. Natuurlijk kan je prima aan de slag zonder. DIY is een super goede opstap, maar de grote groei komt uit een traject. Je kan vrij werk maken tegen de sterren op, zolang enkel jouw blik erop schijnt, blijft het in the comfortzone. Dat is super behaaglijk, maar niet waar het grote groeiproces plaatsvindt. Zie de DIY formule als een instap wanneer je héél graag wil, maar toch nog net teveel twijfelt.
Om het feedback luik hier toch een kans te geven voorzie ik voor maximum 10 personen de mogelijkheid een 1-op-1 live feedback sessie bij te kopen. Zo kan je halverwege of na afloop van de opdrachten toch aan de slag met een extra paar ogen.
Slechts 10 plekken, want hiermee wil ik mezelf niet overladen. Kwaliteit boven kwantiteit.
Why settle for ordinary?
So long prestatiedruk.
Bye bye middenmoot.
Adieu onwetendheid.
Weg jaloezie.
Werk vanuit jezelf,
niet vanuit verwachtingen.
Wordt zelfsturend.
En voel dat het vanzelf kan gaan.